“Šta je asertivno ponašanje i komunikacija?”


“Šta je asertivno ponašanje i komunikacija?”

 predavač Nemanja Dostan ULAZ SLOBODAN

Šta znači biti asertivan?

Asertivnost je reč engleskog porekla i podrazumeva oblik komunikacije sa drugim ljudima koji je između pasivnosti i agresivnosti tzv. zlatna sredina. Biti asertivan podrazumeva da iskazujete svoje stavove, želje, mišljenja i uverenja na socijalno prihvatljiv način, tako što ćete reći ono što mislite na direktnan i iskren način, uz poštovanje sagovornika. Poštovati sagovornika podrazumeva da ga ne vređete, ne povisujete ton, ne ulazite u njegov životni prostor. Ovaj oblik komunikacije podrazumeva da ste sa sagovornikom jednaki u komunikaciji po pitanju vrednosti kao ličnosti, bez obzira na sagovornikov pol, nacionalnu pripadnost, boju kože, profesionalne kvalifikacije, položaj u društvu. Vaša prava u komunikaciji su jednaka pravima sagovornika i obrnuto.

Biti asertivan podrazumeva da znate kako da se zauzmete za sebe, kako da izbegnete manipulacije u komunikaciji, kako da uputite kritiku, kako da pohvalite druge, kako da primite kritiku i ne uvredite se, kako da se izborite za tremom na javnim nastupima, kako da adekvatno komunicirate sa svojim najbližima, partnerom, kolegama, šefovima, ljudima iz javnog sektora i drugima, kao kako da konstruktivno rešite konflikte sa njima, i mnogo toga još što Vam učimo na Treningu veština komunikacije i samopouzdanja.
nemanjaNemanja Dostan www.nemanjadostan.com, osnivač i predsednik društva za razvoj i podsticaj psihologije i medija „Odigos“, rođen je u Novom Sadu gde je završio fakultet za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić, smer psihologija na kom je nastavio master studije smer psihoterapija. 2009. godine je bio predsednik parlamenta na katedri psihologija. Pokazao je interesovanje za psihologiju laži, psihologiju manipulacije i neverbalnu komunikaciju. Piše dve knjige iz psihologije manipulacije i priručnik za ljudskog detektora laži.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Spisak marketing, PR agencija i produkcijskih kuća u Srbiji.

Klompe za svaku priliku- Leon

Najsladje mesto u Beogradu ponovo radi - ljubavi i slatkiši "Soko Štark "