VINSKA KARTA OD POLA MILIJARDE DOLARA

Aviokompanija Emirati u svakom trenutku ima na raspolaganju 3.75 miliona boca vrhunskog vina, koje se čuva u divovskim podrumima u Burgundiji


Na svakom letu kompanije Emirati, na bilo kojoj visini moguće je poručiti čašu Dom Perinjona ili nekog od velikih rodova Bordoa. Kako prenosi Blumberg, ova aerokompanija sa sedištem u Dubaiju tokom 12 godina uložila je astronomskih 500 miliona dolara u razvoj svoje vinske karte. Zahvaljujući toj kolosalnoj investiciji, putnici u prvoj klasi danas mogu, na primer, da uživaju na 10.000 metara uz čašu Chateau Figeac -a ili sličnog Grand Cru-a iz Bordoa, a ako im se posreći, u avionu će se možda naći i flaša Château d'Yquem -a iz 2005, inače omiljene vinske etikete oca SAD Tomasa Džefersona.

Jost Hejmajer, potpredsednik kompanije Emirati zadužen za ketering, kaže da ova kuća u svakom trenutku ima 70 vrsta vina u ponudi, a da godišnja lista ima 300 etiketa. Iskusni somelijeri određuju koja vina će se služiti na kojim letovima, u skladu sa karakteristikama rute.

Vina se čuvaju u podrumima u Burgundiji u Francuskoj koji, kako kaže Hejmajer, uopšte nisu romantična mesta:

- Ako zamišljate kameni podrum sa paučinom, razočaraću vas. Podrumi više liče na Fort Noks - rekao je Hejmajer, aludirajući na najčuveniji trezor zlata u Americi, i dodajući da se u svakom trenutku u podrumima nalazi oko 3.75 miliona boca vina. Burgundija nije odabrana zbog lepote i vinske istorije, već zato što se odatle vina mogu sa lakoćom transportovati svuda po planeti.

Emirati kupuju vina direktno od trgovaca i vinarija, u manjim količinama, ako se porudžbina od 10.000 boca može nazvati malom. Sva vina prolaze kroz ozbiljne degustacije, jer je somelijerima bitno da znaju kako se vino ponaša u razređenom vazduhu putničke kabine. Da bi Emirati dobili pristup vrhunskim vinima, bilo je potrebno ubediti vinare da će njihova remek-dela završiti u pravim rukama.

- To što imate novac ne znači da možete da kupite sve što poželite. Vinari žele da se vino poštuje - rekao je Hejmajer.

Vina se u kabini ne služe u bocama, već se dekantiraju u lične karafe, a čaše su znatno veće i kvalitetnije nego što je to slučaj u većini drugih aviokompanija.

U Emiratima se ne plaše da investiraju u rizične berbe.

- Ljudi često otpisuju berbe 2012. i 2014, ali ja sam probao neka od vina iz tih godini i u brižljivo odabranim vinarijama mogu se naći sjajna vina. Što se tiče berbe 2015, vrlo sam uzbuđen zbog mogućnosti koje pruža. To generalno nije tako dobra godina kao 2010, ali u Sen Emijonu, Pasau i Margou 2015. je čak i bolja - kaže Hejmajer.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Spisak marketing, PR agencija i produkcijskih kuća u Srbiji.

Klompe za svaku priliku- Leon

Najsladje mesto u Beogradu ponovo radi - ljubavi i slatkiši "Soko Štark "